Scoala Tautii-MagherausLocalitatea Tautii-MagherausEtnografieCultura
Scoala Culturala Romaneasca
Un mirific colţ de ţară.
Tăuţii - Măgherăuş
Localitatea Tăuţii - Măgherăuş se află în judeţul Maramureş si este aşezată la nord-vest de municipiul Baia Mare,
pe şoseaua Baia Mare - Satu Mare, la 9 km de Baia Mare.
 
Inscrierea in invatamantul primar 2013
Tautii-Magheraus, jud. Maramures - MARAMURES
 
Localizare pe harta: Tautii-Magheraus  
  Repere istorice
  Formată prin unificarea satelor TĂUTII DE JOS si MĂGHERĂUS, localitatea este atestată documentar din 1440, dar date istorice confirmă existenta satului TĂUTII DE JOS încă din secolul al XIII-lea. În evul mediu si în epoca modernă au existat două localităti si anume Măgherăus si Tăutii de Jos care s-au unit abia în 1906. De la această dată localitatea se numeste Tăutii-Măgherăus.
  În 1490 asezarea Tăutii de Jos se numea Misztötfalu.
  Cele mai vechi date despre existenta unei asezări omenesti cu numele de Măgherăusul Mare datează din secolul al XIV-lea, iar în secolul al XV-lea este amintit Măgherăusul Mic. Prin urmare asezarea mai târziu cunoscută sub numele de Măgherăus este rezultatul unirii Măgherăusului Mare cu Măgherăusul Mic.
  În 1647 orasul Tăuti a fost proclamat republică independentă. În anul 1717 localitatea a suferit stricăciuni provocate de invazia tătarilor.
 
Obiective socio-culturale
Veche asezare a MARAMURESULUI, orasul nostru a fost si este un loc cu o bogată viată socio-culturală. Pe teritoriul localitătii sunt 7 scoli generale, 10 grădinite, 6 cămine culturale, o modernă casă de cultură si bibliotecă, o sală de sport, centru de informare si documentare.
Prezent si viitor
TĂUTII-MĂGHERĂUS a fost centru minier, documentele atestând existenta unor mine încă din secolul al XVII-lea. După 1989 treptat, treptat acestea au fost închise si s-au dezvoltat alte ramuri: electrotehnică, prelucrarea lemnului, constructii, industria alimentară, turismul etc.
 
Repere turistice
 
 
 
 
  În secolul al XIX-lea locuitorii localitătii participă la lupta de emancipare natională (Revolutia de la 1848 si Memorandum).
  În iunie 2004 devine oras, localitătile componente devenind cartiere: Băita, Bozânta Mare, Busag, Merisor, Nistru, Ulmoasa.
  Orasul Tăutii-Magherăus are o suprafată de 12560 ha si o populatie de peste 6700 de locuitori.
  Relieful
  Fiind situat la poalele muntelui PIETROASA - 1200 m înăltime, are forme de relief echilibrate, dealuri, văi, lunci. Dacă ne referim la întreg teritoriul pe care-l detine orasul, trebuie să mentionăm că în cadrul său cuprinde versantii sud-vestici si sud-estici ai masivului Gutâi.
  Coordonate geografice
           Latitudine 47°40'
           Longitudine 23°30'
           Altitudine 179 m.
  Este poarta aeriană de intrare a MARAMURESULUI, aici functionând aeroportul „BAIA MARE”.
  Clima este blândă, ceea ce favorizează existenta unor specii de plante termofite cum ar fi castanul comestibil.
Imagini din Tautii-Magheraus Imagini din Tautii-Magheraus Imagini din Tautii-Magheraus Imagini din Tautii-Magheraus Vegetatie din Tautii-Magheraus Vegetatie din Tautii-Magheraus Vegetatie din Tautii-Magheraus Vegetatie din Tautii-Magheraus
 
 
 
 
©2008-2016 Proiect initiat de Scoala cu Clasele I-VIII Ostra, judetul Suceava.
Web design & gazduire web - SANNET Suceava.