Scoala ParvaLocalitatea ParvaEtnografieCultura
Scoala Culturala Romaneasca
Prima atestare documentară a localităţii datează de la 1717, pe vremea invaziei tătarilor, când apare cu numele de Lunca Vinului. Numele actual,
Parva, provine de la expresia “Salvae Romuli Parva Nepos” rostită de Iosif al II-lea cu prilejul vizitei sale pe Valea Somesului, în anul 1773.
Aşezată în centrul judeţului Bistriţa-Năsăud, la poatele muntelui Bârla (altitudine 1628 m), pe DJ 172B, la 48 km distanţă de municipiul 
Bistriţa, 24 km distanţă de Năsăud şi 35 km de Sângeorz Băi, comuna Parva are o populaţie de 2791 locuitori (toti români) şi 783 gospodării.
Parva este o aşezare risipită, unde oamenii au, în general, două locuinţe, una în vatra satului şi alta în câmp.
 
Inscrierea in invatamantul primar 2013
Parva
 
icoana facatoare de minuni Eleusa  

Relieful este destul de diversificat (muntos-deluros), ca si fauna si vegetatia ce fac din comuna Parva o regiune deosebit de pitoreasca. Dealurile ocupa cea mai mare parte a teritoriului, fiind situate de o parte si de alta a Vaii Rebrei.
Chiar la intrarea in comuna, sprijinita pe o streasina inalta de deal, manastirea ”Sf. Apostoli Petru si Pavel” pare sa cuprinda cu privirea intreaga Tara a Nasaudului.
Cand in vara anului 1993, parintele Paisie si ucenicii lui veneau la Parva sa zideasca manastire noua, locul ii astepta neatins si curat, taranii neingaduind nici macar sa-si pasca vitele in poienile botezate cu toponime sacre: La Fata Crucii, La Piciorul Crucii, La Manastire. Venise vremea ca toate cele pierite sa prinda din nou viata. Parvenii nu au uitat nimic. Batranii isi amintesc si astazi: pe la 1700, de jur imprejurul Parvei erau peste 40 de schituri si lavre monahale. Printre alte obiecte de cult foarte vechi se afla si icoana facatoare de minuni Eleusa, una din putinele icoane pastrate de la vechea bisericuta de lemn.
Iesind in curtea strâmtă a bisericii, urcand printre straturi de flori si alei pietruite cu migala, dincolo de ziduri proaspat varuite si un loc sfintit de inchinaciune se simte, cu siguranta,  un duh de intelegere si iubire intre frati.

 

Primaria Parva Cabinetul Medical Parva
Locuitorii comunei
sunt oameni mandri de originea lor, harnici si buni gospodari care stiu sa smulga pamantului tot ce are mai bun, fiind deopotriva agricultori, crescatori de animale si pana mai ieri, mineri si forestieri. Sunt oameni blanzi de fire dar iuti la manie atunci cand li se face vreo nedreptate. Muntele le-a dat ceva din taria lui din adancuri, iar verdele crud le-a imprumutat semetia. Aceste tainice lucruri au stat la incununarea propriei lor existente. Vecinii i-au numit multa vreme „luncani”, dar s-au obisnuit si cu numele de „parveni” care este cunoscut astazi de catre toti cei din jur.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   
manastirea ”Sf. Apostoli Petru si Pavel”  manastirea ”Sf. Apostoli Petru si Pavel”  Parva  Parva  Parva   Parva  Parva
Agricultura nu le aduce avantaje deosebite pentru ca pamantul arabil este putin. Dealurile şi luncile Parvei sunt cultivate cu cartofi, orz si ovaz ori plante pentru nutreturi, iar cele mai intinse suprafete sunt ocupate cu pasuni si fanete. Padurea detine 2/3 din suprafata comunei Parva, dezvoltandu-se astfel paduraritul traditional si exploatarea forestiera pentru industrializare. In aceste paduri predomina molidul, fagul si mai putin stejarul, specii care au fost exploatate pentru nevoile de constructii ale populatiei, pentru poduri, etc.
Padurile mari si pasunile bogate de pe intinsul comunei Parva, la care se adauga pasunile alpine in perioada mai-septembrie, au dat posibilitatea cresterii animalelor, in paralel cu agricultura. Din mosi-stramosi, oamenii acestor locuri se stiu mari oieri, dar si crescatori de vaci, cai si porci.
Porci  Cai  Parva  Oi si capre Vite
Din primavara si pana toamna tarziu, satul pare aproape pustiu pentru ca majoritatea oamenilor se afla la adaposturile lor de pe camp. Doar duminica sau in sarbatori coboara in sat pentru a participa la slujbele bisericesti, ori ca sa afle stirile saptamanii din cadrul adunarilor populare care poarta numele de „porunci”.
Primaria Parva Cabinetul Medical Parva
Procesul complex al dezvoltarii locuintei taranesti face ca in sat sa apara mai multe tipuri de case. Unele se inscriu in traditia populara locala, altele sufera influenta arhitecturii orasenesti. Fenomenul se datoreaza si tendintei de originalitate si inventivitate, precum si mesterilor care, angajati pentru lucrari periodice, vehiculeaza modelele la care ei au lucrat. Noile locuinte, prin arhitectura lor exterioara si interioara oglindesc baza materiala mult mai inaintata fata de trecut, favorizata de deschiderea granitelor si exodul fortei de munca in strainatate. Astazi cele mai multe locuinte, dar si cele mai frumoase sunt construite de catre cei plecati in strainatate.
Casa construita inainte de 1970 Casa in camp Casa din lemn construita inainte de 1926 Casa noua Casa noua Casa noua  
 
 
 
 
©2008-2016 Proiect initiat de Scoala cu Clasele I-VIII Ostra, judetul Suceava.
Web design & gazduire web - SANNET Suceava.