Scoala BrusturiLocalitatea BrusturiEtnografieCultura
Scoala Culturala Romaneasca
Comuna Brusturi, din N-E judeţului Neamţ, aşezată în depresiunea Baia - de pe valea Moldovei,
pe râul  Râsca cu afluenţii săi pâraiele Brustura, Culeşa şi Târzia, se află, la est de culmea Pleşului, între două ţinuturi,
ale Sucevei şi Neamţului şi între cetăţile lor, locul de unde Sadoveanu spunea că a  băut
apa vie a spiritului românesc pe care nu a uitat-o niciodată.
Inscrierea in invatamantul primar 2013
Brusturi
 
Troita din Brusturi Biblioteca din Brusturi
Situată  la 9 km de cetatea Neamţului, 5 km de Mânăstirea Neamţ, 7 km de Mânăstirea Râşca şi de Baia şi la 20 de km faţă de oraşul Fălticeni, comuna Brusturi se mărgineşte:
- la nord cu comuna Boroaia, judeţul Suceava (pe văile pâraielor Ulia şi Dadeşa) ;
- la est cu comuna Drăgăneşti (cu care a format împreună, din anul 1968 până în anul 2004, comuna Brusturi - Drăgăneşti);
- la sud cu comuna Răuceşti;
- la vest cu comuna Vânători Neamţ.
 
Satul nostru este bine dezvoltat economic. Industria textila si-a facut prima aparitie cu fabrica Sofiaman. Apoi s-a construit o mica fabrica de scari interioare numita Linea Scale.

Fabrica Sofiaman Fabrica Sofiaman
Fabrica de scari de interior Linea Scale Fabrica de scari de interior Linea Scale
 
Primul document în care este atestat satul Brusturi datează din 26 decembrie  1518, când postelnicul Cozma Şarpe „a dat  pentru sănătatea şi mântuirea sa sfintei Mânăstiri de la Neamţ “o mânăstire „ aTurbatului, ce se numeşte acum Brusturi“, iar Ştefăniţă Vodă întăreşte această danie.
Principalele institutii ale comunei sunt: SCOALA, PRIMARIA, POLITIA, DISPENSARUL UMAN, DISPENSARUL VETERINAR, CAMINUL CULTURAL, BIBLIOTECA, PUNCTUL DE ACCES PUBLIC LA INFORMATIE.
Monumentul eroilor a fost construit in anul 2003 in cinstea locuitorilor din Brusturi care au pierit pentru apararea patriei in primul si al doilea razboi mondial.
Biserica din satul Brusturi este pe stil nou. Ea are hramul Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil. Se afla in slujba Pr. Gavriloae Dinu.
Caminul este centrul cultural al satului. Aici se tine “Sarbatoarea Teiului”, adica sarbatoarea comunei. Caminul cultural a fost de curand renovat. In afara de sala de festivitati sunt incorporate P.A.P.I (Punctul de Acces Public la Informatie) si Biblioteca. Punctul de acces public la informatii a fost deschis la sfarsitul anului 2007. Biblioteca este locul unde se desfăşoară activităţile extraşcolare.
Primaria Brusturi  Biserica din Brusturi  Monumentul Eroilor  Caminul Cultural  Punct de Acces Public la Informatie  Moara Brusturi 
 
 
 
 
©2008-2016 Proiect initiat de Scoala cu Clasele I-VIII Ostra, judetul Suceava.
Web design & gazduire web - SANNET Suceava.